Om os

Historien bag stutteri Aberlour


Det begyndte med en ridepony

I 1994 skulle vi finde en stabil ridepony, som kunne rides af familiens mindre og store børn og voksne. Tilfældige omstændigheder førte os til Dorthealyst, hvor vi købte en 5 årig welsh cob hoppe; Dorthealyst Radiance på trods af, at hun var i fol.  På trods, fordi det med føl var ikke en del af planen - på daværende tidspunkt. Men hoppen var sød, nem at ride, smuk at se på, og så løb hun på en fold med 3-4 andre smukke welsh cob hopper og den skønneste hingst. Og så var ikke bare vi, men også hoppen solgt! Året efter kom det første føl som fik Aberlour præfix; Aberlour Rosina.


Vi brugte det første år efter Rosinas ankomst til at overveje, om det med avl var noget vi skulle give os i kast med. Så i 1996 blev Radiance igen ifolet med samme hingst, og siden har vi avlet welsh cobs og welsh ponyer af cobtype. Vi mistede desværre Radiance i 1998 og anskaffede derfor en ny hoppe, som kunne anvendes i både ridning og avl; Rotherdale Lady Laura. Hun fik tre føl inden vi videresolgte hende til en svensk avler. Fra 2004 har vi udelukkende avlet welsh sec. C.


Vores mål er at avle smukke ponyer med kønt hoved og godt udtryk, som er en fryd for øjet at se på. Derudover skal eksteriør, bevægelse og temperament naturligvis også være i orden. For ellers giver det ikke mening at avle.


I begyndelsen af 2002 ankom sec. C hoppen Thorneyside Glamour Girl til stutteri Aberlour. Hun var udlånt fra stutteri Chopin som springpony, men vi fik dog hurtigt lov at købe hende. "Gladis", som hun hed i daglig tale, er den hoppe, som har sat et altafgørende præg på de resultater, vi har nået som avlere. Hun er stamhoppe til vores nuværende hoppe-linie - ja, faktisk er hun mor, mormor eller oldemor til samtlige ponyer på stutteriet her i efteråret 2015!


I et par år havde vi yderligere en meget skøn sec. C hoppe, importeret fra Wales; Erw-Wastad Anna. Hun nåede at få tre føl hos os, men desværre alle hingsteføl. Under en udlånsperiode til en ponyrytter brækkede hun benet, så vi fik aldrig lejlighed til at forsøge at få et hoppeafkom efter Anna.


Vi udstiller flere gange årligt på dyrskuer, plageskuer, ved kåringer og andre shows for welsh ponyer. Selvom stutteriet er beskedent i størrelse har vi alligevel haft stor succes i udstillingsringen. Bedst er det gået for hopperne Aberlour Luanda, Aberlour Gwalia og Aberlour Gaia. , som har flere håndfulde champion titler.   Gaia første føl, Aberlour Gallina har ligeledes gjort sig bemærket ved at vinde et føl championat allerede som 5 uger gammelt føl, og siden blive International Overall Foal Champion i august 2015 ved Internationalt Welsh Show i Danmark.


Vi holder fast i det udgangspunkt vi startede med, nemlig at avl af ponyer aldrig skal udvikle sig til en sur og uoverkommelig arbejdsbyrde. Derfor får vi kun 1-2 føl om året. Nogle år holder vi endda helt pause for at sikre, at antallet af ponyer ikke vokser os over hovedet. Det er f.eks. tilfældet i 2016, hvor vi ikke får føl.